preloader

Blog

Blog

Stoppen met roken – zo geraak je op weg!

Stoppen met roken – zo geraak je op weg!

Je hoort soms verhalen dat mensen ineens de klik maken & stoppen met roken. Maar het is niet voor iedereen zo makkelijk & soms is er gewoon hulp nodig. Mensen denken makkelijk dat ze falen als ze weer opnieuw beginnen met roken na een poging tot stoppen, maar eigenlijk moet dit gezien worden als een les. Elke keer zijn er nieuwe zaken om bij te leren uit een stoppoging. Deze lessen zullen ervoor zorgen dat de slaagkans groter is bij de volgende poging.

Waarom stoppen?
Het stoppen met roken heeft tal van voordelen: het is beter voor je gezondheid, voor je omgeving & ook voor je spaarcenten. Nadien zal je ook enorm trots zijn op jezelf dat je deze stap gezet hebt. Een enorm gezondheidsvoordeel is dat reeds na 24u uw longen zich beginnen reinigen (!!). Na 72 uur ben je zelfs al minder snel buiten adem & adem je beter.

Hoe stoppen?
Indien je van plan bent op je eentje te stoppen, kan het nuttig zijn een stopplan op te stellen (indien je geïnteresseerd bent in wat zo een stopplan inhoudt, kan je ons gerust mailen of eens langskomen).

Je kan ook steeds gratis terecht bij de gratis hulplijn van tabakstop: 0800 111 00. Zij zijn elke werkdag beschikbaar van 15u-19u.

Een andere mogelijkheid is de tabakstop-app. In deze app kan je jouw stopdatum ingeven & aan de hand van deze kan je in de loop van de tijd je statistieken bekijken. Deze geven weer hoeveel sigaretten je reeds niet gerookt hebt, hoeveel geld je al bespaard hebt.. Dit alles is erg motiverend! Ook is er een chat beschikbaar om zo met mensen die in dezelfde situatie zitten, te communiceren.

Hoe gemotiveerd je ook bent, soms kan externe hulp van enorm grote waarde zijn. Zo kan je steeds terecht bij de tabakoloog. Dit is een zorgverlener die bijkomstig tabakologie gestudeerd heeft. Deze zal in verschillende stappen jou begeleiden in jouw proces. Er bestaan ook terugbetalingsmodaliteiten voor dit consult, maar deze verschillen in Vlaanderen & Brussel dus dit kijk je best even na.

De rol van de apotheker is ook zeker niet te onderschatten in dit proces. Hij verschaft jou eventueel medicatie die u gebruikt gedurende uw proces, of kan u andere nicotinevervangende producten bieden. Maar ook het advies & de begeleiding van de apotheker is van grote waarde. De apotheker hoeft niet perse een product mee te geven, maar kan u allerlei tips meegeven om u zo te ondersteunen in uw proces.

Hoe volhouden?
Het belangrijkste dat je moet doen bij het craven naar een sigaret, is focussen op de voordelen van het stoppen met roken. Wees je er ook van bewust dat die goesting vaak van korte duur is. Probeer voor jezelf te herkennen in welke situaties jouw drang het grootst is & probeer in de toekomst die situaties te vermijden.

Veel mensen hebben last van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. Dit is normaal, aangezien je lichaam weer normaal begint te functioneren. Het is belangrijk te weten dat dit erbij hoort & deze fase ook zal passeren. Een paar van deze verschijnselen zijn: prikkelbaarheid, concentratie moeilijkheden, gespannen zijn & een grotere eetlust.

Los dit op door gezond te eten & te snacken. Dit is gunstig voor uw lichaam in het algemeen, maar is ook enorm ondersteunend gedurende een rookstop.

Als u vragen of hulp nodig heeft, kan u altijd bij ons terecht!

Bron: Tabakstop