preloader

Blog

Blog

Acne – do’s & don’ts

Acne – do’s & don’ts

Wat is acne?
Er wordt vaak gesproken over ‘puistjes’ wanneer we acne bedoelen, maar het is ingewikkelder dan dat. Acne is een huidaandoening die voornamelijk pubers treft, maar ook volwassenen. Bij acne wordt de huid vet en verschijnen open en gesloten comedonen (zwarte en witte mee-eters). We zien ze voornamelijk in het gezicht, maar ze komen ook voor op de nek, de schouders, de borstkas en de rug. Indien de acne ernstiger is, wordt er roodheid gezien & ontsteken de puistjes. Acne kan emotioneel erg zwaar wegen & heel irritant zijn.

Oorzaken van acne
Dit is overproductie van talg. Dit is een vettige substantie die zorgt voor smering van het haar en de huid. Een aantal problemen zoals hormonen, klimaat, bepaalde medicijnen en erfelijkheid kan de talgproductie opwekken.

Een overmatige verdikking van de bovenste huidlaag kan ook een oorzaak zijn. Door afstoting van dode huidcellen verstoppen de kanalen van de talgklieren en zo verstoren of onderbreken ze de talgafgifte. Zo ontstaan bijvoorbeeld mee-eters.

De goede bacteriën op de huid nemen toe en koloniseren de afgesloten haarzakjes en vormen zo pukkels, puisten, knobbels of cysten. Het gevolg is een rode en ontstoken huid.

Welke factoren zijn verantwoordelijk voor een opstoot van acne of verergeren deze?
Bepaalde medicijnen, zoals steroïden en lithium, staan bekend om het opwekken van acne bij sommige mensen. Voeding dat te veel suiker en witte bloem bevat ook, net zoals overmatige consumptie van koemelk en zuivelproducten (met uitzondering van kaas), roken, make-up of huidverzorging aanbrengen die de poriën verstoppen.

Do & Dont’s bij acne
DO
Reinig je gelaat tweemaal per dag met een zachte reiniger. Gebruik lauw water en een geschikt reinigingsproduct (te heet of te koud water kan acne verergeren).
Laat puistjes vanzelf genezen (ze uitduwen kan het erger maken en tot littekens leiden).
Verwijder make-up aan het einde van de dag.

DON’T
Het ergste dat je kan doen is de puistjes uitknijpen. Door een puistje uit te knijpen, ga je de inhoud verspreiden rondom de puist zelf. De etter aan de binnenzijde bevat bacteriën & op die manier vererger je de acne. Ook vertraag je op die manier de genezing van de puistjes, alsook riskeer je littekenvorming.

 

Indien je vragen hebt omtrent acne of producten om de acne te verzorgen, kan u steeds bij ons terecht!