preloader

Blog

Blog

Rode ogen – moet je naar de dokter of niet?

Rode ogen – moet je naar de dokter of niet?

Men spreekt van rode ogen wanneer het witte deel van het oog rood ziet. Dit hoeft niet perse te wijzen op iets gevaarlijks of ernstig, maar kan ook bij gezonde ogen voorkomen. Hieronder lichten we even toe hoe je een onderscheid kan maken tussen verschillende oorzaken van rode ogen.

 • Allergie of hooikoorts
  In geval van hooikoorts, zien de beide ogen rood. De ogen jeuken, gaan tranen & branden soms. Een allergische reactie kan ontstaan door de pollen, door huisstofmijt of soms zelfs als reactie op make-up of lensverzorging. In het geval van een allergie is de beste oplossing het allergeen te proberen vermijden & voldoende te spoelen met fysiologisch water.
Pollenallergie
 • Droge ogen
  Bij droge ogen gaan de de ogen branden & is er vaak het gevoel van zandkorrels in de ogen. Dit kan veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen, langdurig voor een tv – of computerscherm zitten of door verminderde traanproductie (omwille van ouderdom). Een vaak voorkomende oorzaak is het verstoppen van de meiboomkliertjes t.h.v. de ooglidranden. Deze klieren zorgen ervoor dat het vocht in de traanfilm blijft. Bij het verstoppen van deze zullen droge ogen ontstaan. Om dit te verhelpen kunnen de ogen dagelijks gereinigd worden. Een andere behandeling is het gebruiken van kunsttranen (best zonder bewaarmiddelen – vraag dit zeker aan uw apotheker).

 • Oogontsteking
  Een oogontsteking kan je herkennen aan het dichtplakken van het oog in de ochtend. Dit gebeurt doordat er etter aanwezig is. Het oog ziet rood. Bij een ontsteking is het belangrijk hygiënisch te zijn & uw handen goed te wassen, om zo besmetting van het andere oog te vermijden. Het wordt aangeraden gedurende de ontsteking geen contactlenzen te dragen & het oog/de ogen te spoelen met fysiologisch water. Het is aangewezen geen oog make-up te dragen in het geval van een ontsteking. Bij de apotheek kunnen er ontsmettende oogdruppels (vb. Desomedine) of zalven verkregen worden. Om zeker te zijn kan je altijd raad vragen aan uw huisarts of apotheker.

 • Wat zijn alarmsymptomen?
  Als je deze ervaart, kan je best naar de arts.

  – Indien je niet helder ziet (wazig zien, dubbel zien, flitsen zien, …)
  – Pijn in of rond het oog
  – Wanneer glas in het oog gezeten heeft
  – Bij een slag op het oog
  – Bij contact met chemische producten (spoel eerst grondig uit met water)
  – Indien geen licht verdragen wordt
  – Gezwollen oogleden
  – Ongelijke hoogte van de pupillen
 • Hygiëne voor de gezonde ogen – tips
  a) Zorg dat je altijd met propere handen aan de ogen komt: was ze steeds!
  b) Zorg voor goede hygiëne bij gebruik contactlenzen
  c) Let zeker goed op de bruikbaarheid van oogdruppels! (is vaak maar 1 maand – vraag dit steeds aan uw apotheker)
  d) Vermijd het dragen van oog make-up in geval van oogproblemen
  e) Bij zonnig weer dien je zeker altijd de ogen te beschermen tegen de UV-stralen
  f) Indien je dagelijks werkt met chemische stoffen (omwille van uw job), dien je zeker de ogen af te schermen
  g) Indien je vaak op een scherm kijkt gedurende de dag (PC, TV, ..), neem je best af en toe een pauze om je ogen wat rust te geven
  h) Bij het gebruik van oogdruppels, vraag je er best zonder bewaarmiddel (vraag aan uw apotheker)
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-4.png
Lenzen – LenzenvloeistofBij vragen omtrent oogverzorging, oogproblemen of oogproducten: aarzel dan zeker niet om ons aan te spreken!