Last van puistjes? Tips en behandeling
Puistjes zijn op zich ongevaarlijk, maar allerminst prettig voor wie er last van heeft. Daarom hebben we hier een aantal feiten en fabels rond puistjes opgesomd. Verder bekijken we ook kort wat je zelf kan doen om ze te behandelen. Lees deze blog en ontdek hoe je snel terug een mooie huid krijgt.
Wat zijn puistjes?
Puistjes komen vooral voor tijdens de puberteit, maar kunnen op alle leeftijden opduiken. Het gaat steeds om een verstopte talgklier die in sommige gevallen gaat ontsteken. Het ontstaan wordt meestal uitgelokt door hormonale veranderingen. Puistjes of comedonen komen voor in verschillende vormen:
Verschillende vormen | Gekenmerkt door |
Open of zwarte comedo | Oppervlakkige zwarte puntjes
De kenmerkende zwarte kleur ontstaat door huidpigment dat in contact komt met de lucht, niet door vuil of onzuiverheden.
|
Gesloten of witte comedo |
Volledig afgesloten poriën met witte bultjes
|
Puist | Een rood, ontstoken bultje met een puskopje
Er wordt nog een onderscheid gemaakt tussen puistjes vlak onder het huidoppervlak en dieper gelegen puisten, ook wel cystes genoemd.
|
Fabeltjes en feiten
Feit: Volgende factoren kunnen bijdragen tot de ontwikkeling of het verergeren van puistjes:
- · Dekkende cosmetica of cosmetica op oliebasis
- · Stress
- · Vochtige warmte
- · Bepaalde medicijnen (sommige anticonceptiepillen kunnen puistjes verergeren, terwijl anderen zullen afremmen)
- · Spierversterkende middelen
- · Uitknijpen en krabben, maar ook wrijving algemeen
- · Menstruatie
- · Zwangerschap
- · Te vaak wassen (maximum 2 x per dag met lauwwarm water)
- · …
Volgende fabeltjes helpen we graag de wereld uit. Puistjes zijn niet het gevolg van:
- · Bepaalde voedingsmiddelen
- · Slechte hygiëne
- · Vitaminetekort
- · Zweten
- · Seksuele activiteiten
Behandelen: do’s-and-don’ts
Het allerbelangrijkste in de behandeling van puistjes is een aangepaste gezichtsverzorging. Zowel bij de reiniging als bij de verzorging moet er een goede balans gevonden worden tussen het uitdrogen van de puistjes en het gehydrateerd en soepel houden van de huid zelf. Echte acnébehandelingen kunnen vaak agressief zijn voor de huid. Daarom is een aangepaste verzorging noodzakelijk voor een mooie huid. Om de gepaste verzorging voor jouw huid te selecteren, hebben we in de apotheek een toestel voor huidanalyse. Hiermee kunnen we aan de hand van enkele meetresultaten de samenstelling van je huid in kaart brengen en advies op maat geven. Heb je interesse voor een huidanalyse? Maak snel een afspraak.
Er zijn heel wat behandelingsmogelijkheden voor puistjes. Een aantal zaken kan je vrij verkrijgen in de apotheek, bv. benzoylperoxide gel, erythromycine lotion, … . Andere middeltjes zijn enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift, bv. orale antibiotica, tretinoïne, … . Voor meer informatie over een concrete behandeling of specifieke producten, kan je steeds terecht in de apotheek.
Hier zijn alvast nog enkele tips voor wie last heeft van puistjes:
- · Niet krabben of uitknijpen, dit verhoogt de kans op ontsteking en kan littekens tot gevolg hebben.
- · Gebruik make-up op waterbasis geschikt voor acnéhuid (aangegeven als ‘niet comedogeen’)
- · Gebruik (maximum) 2 keer per dag een aangepaste reiniging
- · Gebruik aangepaste producten voor je gezichtsverzorging (kan individueel bepaald worden aan de hand van een huidanalyse)
Ook goed om weten:
- · Als je met een behandeling start, is het belangrijk om deze minimaal 2 maanden vol te houden. De symptomen kunnen eerst zelfs nog verergeren vooraleer er beterschap optreedt.
- · Goede zonnebescherming is noodzakelijk. Veel geneesmiddelen maken de huid extra zongevoelig.