preloader

Blog

Blog

Pijn en branderig gevoel? Alles over blaasontsteking!

Pijn en branderig gevoel? Alles over blaasontsteking!

Branderig gevoel bij het plassen, pijnlijke aandrang om te plassen, troebele urine, pijn in de onderbuik… Dit zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je een blaasontsteking hebt.  We schetsen hieronder een zo volledig mogelijk beeld over oorzaken, symptomen en behandeling van een blaasontsteking, alsook enkele tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking is een aandoening die vooral vrouwen treft. Minstens 50% van de vrouwen heeft 1 keer in haar leven een blaasontsteking. Het risico om een blaasontsteking te krijgen stijgt met de leeftijd van de vrouw omdat de kwaliteit van het slijmvlies rond de urinewegen vermindert. Verder hebben vrouwen ook een veel kortere urinebuis dan mannen, wat het makkelijker maakt voor de bacteriën om de blaas te bereiken en daar te gaan vermenigvuldigen. Daarenboven ligt de urinebuis van de vrouw zeer dicht bij de vagina en de aars, twee organen die veel bacteriën bevatten.

Naast lichamelijke oorzaken, zijn er uiteraard ook nog enkele andere mogelijke oorzaken van een blaasontsteking. We sommen de belangrijkste even voor u op:

  1. Onvoldoende intieme hygiëne kan ervoor zorgen dat bacteriën uit de darm in contact komen met de urinebuis.
  2. Nauwsluitende en slecht ademende kleding/ondergoed zorgen voor een ideaal klimaat voor de bacteriën
  3. Te weinig drinken zorgt ervoor dat je ook minder zal moeten plassen, daardoor hebben de bacteriën meer tijd om via de urinebuis naar de blaas te trekken omdat ze niet worden uitgespoeld. Daarenboven vermenigvuldigen bacteriën ook sneller in “stilstaand water”.

Alleszins kunnen we besluiten dat bacteriën steeds de oorzaak zijn van een blaasontsteking. Dus niet zoals de volkswijsheid wel eens beweert koude. Ook intiem contact is geen rechtstreekse oorzaak. Wel is het belangrijk dat na intiem contact steeds een goede intieme hygiëne wordt gerespecteerd.

Symptomen van een blaasontsteking

Hoe kan je een blaasontsteking herkennen? We sommen hieronder de symptomen op:

  • ·         Pijnlijke urinedrang
  • ·         Branderig gevoel tijdens het plassen
  • ·         Dringender en frequenter plassen
  • ·         Slechts kleine hoeveelheden plassen terwijl het lijkt alsof je heel dringend naar toilet moet
  • ·         Pijn in de rug of onderbuik
  • ·         Troebele urine
  • ·         Bloed in de urine
  • ·         Meestal geen koorts, hooguit wat verhoging

Behandeling van een blaasontsteking

Wat betreft behandeling zijn er een aantal mogelijkheden. Omdat we spreken van een bacteriële infectie, is een antibioticum vaak de meest doeltreffende behandeling. Belangrijk is dat het antibioticum correct wordt ingenomen en dat de antibioticakuur volledig afgemaakt wordt. Zelfs als het pijnlijk gevoel verdwijnt, moet de kuur verder gezet worden.

Toch zijn er ook een aantal andere zaken die zinvol kunnen zijn. Om de pijn te verlichten kan bijvoorbeeld een enkelvoudige pijnstiller (Dafalgan, paracetamol, Algostase mono,….) genomen worden. Daarnaast zijn er ook supplementen op plantaardige basis voor de behandeling van een blaasontsteking. Berendruif en Mannose zijn het meest gebruikt als behandeling, terwijl cranberry veeleer gebruikt wordt om een blaasontsteking te voorkomen. Berendruif is de enige plant die door het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen erkend is voor de behandeling van urineweginfecties. Deze supplementen zijn vrij te verkrijgen via de apotheek. Hoe dan ook is het belangrijk dat de blaasontsteking niet onbehandeld blijft. Anders kan de infectie zich verspreiden naar de nieren en zelfs permanente schade veroorzaken.

5 tips om een blaasontsteking te voorkomen

Een blaasontsteking is geen pretje! Het branderig gevoel, de pijn,… Dankzij een aantal eenvoudige tips, kan je voorkomen dat een blaasontsteking zich ontwikkelt. Het is uiteraard geen garantie op het volledig uitblijven van blaasontstekingen, maar het zal het aantal infecties aanzienlijk verminderen.

  1. Intieme hygiëne
    • . Bij stoelgang van voor naar achter vegen
    • . Dagelijks proper ondergoed
    • . Plassen na seksueel contact
    • . Gebruik een aangepaste wasemulsie voor intieme zone en gebruik geen badschuim
  2. Drink voldoende water
  3. Stel plassen niet uit en plas de blaas volledig leeg
    • . Te lang wachten zorgt ervoor dat de blaas gaat uitzetten. Na verloop van tijd zal de spier van de blaas slapper worden waardoor een volledige blaaslediging moeilijker wordt.
  4. Draag geen nauwsluitende en slecht ademende kleding/ondergoed en geef de voorkeur aan katoenen ondergoed i.p.v. synthetisch
  5. Producten op basis van cranberry extract (opgelet: dagdosis moet minstens 36 mg PAC A per dag bedragen)

 

Besluiten kunnen we door te zeggen dat niets absoluut is, maar dat we heel wat kunnen doen om erger te voorkomen. Voor meer informatie of voor betrouwbare supplementen, kan u steeds terecht in de apotheek.