Hooikoorts: symptomen en behandeling van pollenallergie
Tranende ogen, neusloop, verstopte neus, niezen,… Voor zowat 1 op tien Belgen brengt de lente symptomen van hooikoorts met zich mee. Hooikoorts is een allergische reactie op gras- en/of boompollen. De belangrijkste symptomen en de mogelijke behandelingen voor pollenallergie vind je hieronder.
Pollenseizoen
Hooikoorts is een allergische reactie op pollen (stuifmeel) van grassen, bomen en kruidachtige planten. Deze pollen worden gevormd tijdens de bloeiperiode van de plant en vervolgens via de lucht verspreid.
De periode waarin de pollen aanwezig zijn in de lucht wordt ook het pollenseizoen genoemd. Afhankelijk van de pollen waarop iemand allergisch reageert, kan de hooikoortsperiode vroeg of laat in het jaar plaatsvinden en enkele weken tot maanden duren. De klachten zijn het hevigst wanneer de concentratie pollen in de lucht het hoogst is. Vooral tijdens warme, droge en winderige dagen zijn er veel pollen in de lucht.
Op pollennieuws.be vind je een pollenkalender die een overzicht geeft van de bloeiperiodes van verschillende planten. Verder wordt er dagelijks een pollenkaart opgesteld met de verwachting van de pollenverdeling in de lucht bij droog weer.
Symptomen van hooikoorts
Hieronder staan de belangrijkste symptomen van hooikoorts. Deze klachten zijn niet bij iedereen even ernstig en gaan weer over zodra de pollen uit de lucht verdwenen zijn.
- · Neus: neusloop, verstopping, jeuk, niezen
- · Ogen: jeuk, branderig gevoel, tranen, rood, gezwollen oogleden
- · Keel: jeuk, branderig, drukgevoel
- · Hoesten, piepende ademhaling, kortademig, benauwdheid
- · Zwaar hoofd
- · Grieperig, koortsig
- · Slaap- of concentratieproblemen
De aanleg voor hooikoorts is al aanwezig vanaf de geboorte maar klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af.
Kruisallergie
De helft van de mensen die allergisch zijn voor pollen, reageren ook op bepaalde rauwe vruchten, groenten, granen, noten en/of zaden. Dit komt omdat bepaalde stoffen in de voeding lijken op het stukje stuifmeel dat de allergische reactie veroorzaakt. Omdat ons lichaam het verschil tussen beiden niet kent, kan er een allergische reactie ontstaan. Dit verschijnsel wordt kruisallergie of kruisreactie genoemd.
Typische klachten voor zo’n kruisallergie zijn jeuk, irritatie en zwelling ter hoogte van lippen, tong, verhemelte en keelholte. De klachten treden op bij het eten van rauw voedsel. Wanneer het voedsel gekookt wordt, gaan de eiwitten meestal stuk en treden de klachten niet op.
In tegenstelling tot de gewone hooikoortsklachten, zijn de klachten ten opzichte van voeding niet beperkt tot het pollenseizoen.
Behandeling
1. Vermijden van allergenen
Het is vrijwel onmogelijk om alle contact met pollen te vermijden maar er zijn wel handige tips om de blootstelling aan pollen zoveel mogelijk te beperken. Lees hierover meer in onze blog: 15 tips die echt werken bij hooikoorts!
2. Geneesmiddelen
Als het vermijden van de allergenen onvoldoende resultaat geeft, kan medicatie een uitkomst bieden. De geneesmiddelen die hiervoor gebruikt worden, zijn vooral antiallergische tabletten (antihistaminica), neussprays met een kleine dosis cortisone en antiallergische oogdruppels. Veel van deze geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Kom gerust eens langs dan bekijken we samen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.
Het is belangrijk om de behandeling te starten nog voor de pollen toeslaan. Start een tweetal weken voor de symptomen gewoonlijk beginnen en stop pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn. Op deze manier is hooikoorts meestal goed onder controle te houden.
3. Hyposensibilisatie
Als de allergische verschijnselen echt hevig zijn, dan is een hyposensibilisatiekuur of immunotherapie soms aangewezen. Dit heeft als doel de gevoeligheid voor allergenen te verminderen.
Deze behandeling verloopt in twee fasen die in totaal 4 tot 5 jaar in beslag nemen. Tijdens de instelfase worden stijgende hoeveelheden van de stof waar men allergisch voor is, toegediend. Dit gebeurt eerst wekelijks en dan om de twee weken. Als de hoogste concentratie bereikt is, volgt de onderhoudsfase. Er wordt dan steeds dezelfde hoeveelheid toegediend om de twee weken of om de maand.
Hyposensibilisatie gebeurt meestal met inspuitingen maar kan nu ook met een smelttablet of oplossing voor onder de tong. Deze behandeling wordt in ons land niet terugbetaald.