preloader

Blog

Blog

Mondmaskers – wie moet ze dragen & hoe doen we dit correct?

Mondmaskers – wie moet ze dragen & hoe doen we dit correct?

Vanaf 4 mei wordt alles stilaan weer opgestart, maar dit gaat enkel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Het dragen van mondmaskers zal hier een deel van uitmaken. Toch is het nog niet 100% duidelijk wie juist een mondmasker moet dragen & welke maskers we dan best dragen. Hieronder hopen wij jullie een beetje duidelijkheid te brengen. De VRT bracht een interessant artikel uit met alle informatie die iedereen moet weten. Wij hebben het hieronder even samengevat voor u.

 

Wanneer is een mondmasker aangeraden/verplicht?


Vanaf 4 mei zijn ze verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ook dienen de maskers gedragen te worden in de stations van het openbaar vervoer in kwestie (bushalte, treinstation, … ).

Leerkrachten zullen verplicht een mondmasker moeten dragen, alsook de leerlingen ouder dan 12 jaar die in de klas zitten.

Voor iedereen wordt een masker aangeraden op openbare plaatsen waar geen veilige afstand kan bewaard worden (1,5 meter).

Welke maskers moeten we dragen?


In het algemeen kunnen we 3 soorten onderscheiden: de zelfgemaakte maskers, de chirurgische & de respiratoire (FFP2 & FFP3). De chirurgische & respiratoire maskers krijgen de voorkeur bij medisch personeel. De gewone burger doet best beroep op de zelfgemaakte mondmaskers of deze die aangeboden worden door de overheid (deze volgen het principe van de chirurgische). Deze maskers van de overheid zullen waarschijnlijk via de gemeente of de apotheker verdeeld worden.

Een zelfgemaakt masker zal anderen beschermen tegen besmetting. Indien u niest, zullen de grootste druppels tegengehouden worden & dat is het voornaamste doel van deze maskers. Zelfgemaakte maskers dienen wel 1x per dag gesteriliseerd te worden door te wassen op 90 graden of 5 minuten in kokend water te steken. Dit masker kan 8 uur gedragen worden aan 1 stuk door, maar nadien wordt het best gewassen of gesteriliseerd. Het masker moet volledig droog zijn alvorens u het opnieuw gebruikt. Zie onder volgende link hoe je deze maskers zelf kan maken https://maakjemondmasker.be/pdf/Mondmasker_patroon_en_handleiding_20200318_v2.pdf

Chirurgische maskers hebben een blauwe & witte zijde. De blauwe zijde moet langs de buitenkant zitten. Het neusbeentje/-ijzertje moet rond de neus aangeduwd worden tot aan de onderkaak zodat het masker mooi afgesloten wordt. Let erop dat dit soort masker maximum 8 uur kan gedragen worden. Nadien moet het weggesmeten worden. Het doel van dit soort maskers is om de mensen rondom u niet te besmetten.

Respiratoire maskers zijn uitsluitend bedoeld voor zorgverlenend personeel. Dit masker beschermt de drager zelf tegen het virus.

Hoe draag je een masker op een doeltreffende manier?


Een masker dragen is een extra veiligheid, maar er bestaat een risico dat het een vals gevoel van veiligheid geeft! Enkel een masker dragen is niet voldoende. Er dient altijd 1,5m afstand bewaard te worden onderling. Ook de handen dienden voldoende gewassen/ontsmet te worden. Het masker dient best op- & afgezet te worden met behulp van de rekkers. Op die manier wordt het masker zelf zo weinig mogelijk aangeraakt. Het is van belang dat de mond & neus afgedekt wordt & niet enkel de mond. Mensen gaan zich gemakkelijk veiliger voelen met een mondmasker op & komen op die manier makkelijker weer aan hun gezicht. Dit moet vermeden worden dus probeer hier zeker op te letten!

 

 

In de apotheek hebben wij chirurgische mondmasker ter beschikking.
Deze zijn verpakt per 5,25 of 50 stuks.

Alle vragen zijn welkom!