preloader

Blog

Blog

De processierups is er weer – waar moet je op letten?

De processierups is er weer – waar moet je op letten?

Deze eikenprocessierups treedt voornamelijk op in de periode van mei tot september. Indien je je in de omgeving bevindt van een aangetaste boom, moet je jezelf beschermen door handschoenen te dragen & kledij met lange mouwen of broekspijpen. Idealiter wordt er ook een pet of hoed gedragen & een zonnebril.

Je woont in de buurt van een aangetaste boom
Blijf uit de buurt & probeer niet zelf de rupsen te bestrijden! Anders loopt u het risico dat de haren zich gaan verspreiden via de lucht. Hang gedurende deze periode ook best uw was niet buiten. Indien u groenten teelt in uw eigen tuin, dient u deze goed te wassen alvorens deze te gebruiken. Alvorens het gras in uw tuin te maaien, sproeit u best over de oppervlakte zodat de haartjes van de rups de grond in kunnen dringen.

Hoe herken je een irritatie door de processierups?
– Rode uitslag die jeukt of zelfs pijn doet (kan tot 2 weken duren)
– Pijnlijke rode ogen indien er contact optreedt met de ogen
– Niezen, keelpijn, moeilijkheden om te slikken, ademhalingsproblemen door een kramp van de luchtwegen (dit alles indien inademen van de haartjes)

Wat kan je zelf doen in geval van irritatie?
Was voldoende de handen & draag handschoenen & lange kledij om jezelf te beschermen tegen de haartjes. Kledij die aangetast is dient meteen verwijderd & warm gewassen te worden. Nadien moeten deze in de droogkast. Was de huid grondig met water & zeep en spoel/was goed de haren. Zorg ervoor dat de persoon in kwestie niet begint te krabben of over de huid gaat wrijven. Indien er haren vastzitten ter hoogte van de huid, kan u deze verwijderen door een kleefpleister te gebruiken & de huid te strippen.

Contacteer gespecialiseerde hulp:
– oogarts indien er oogklachten zijn
– antigifcentrum indien de haartjes zijn ingeslikt
– hulpdiensten indien er algemene klachten zijn

 

Indien er vragen zijn of u maakt zich zorgen, kan u ons altijd contacteren!