preloader

Blog

Blog

De relatie tussen rosacea & diabetes

De relatie tussen rosacea & diabetes

Heb jij last van een blozend, gloeiend rood gelaat dat ook een acne-achtig profiel vertoont? Dan kan het wel eens zijn dat je te kampen hebt met rosacea. Tot nu toe is er nog geen behandeling die deze aandoening volledig geneest, maar het is wel mogelijk de klachten & symptomen te verzachten. Wat als wij u vertellen dat diabetes mogelijk samengaat met rosacea? Hieronder een woordje meer hierover.

Wat is rosacea?


Rosacea is een chronische huidaandoening, waarvan de exacte oorzaak nog niet gekend is. Wel weten we dat genetische factoren een rol spelen. Als iemand in het gezin of de familie rosacea heeft, zal die hoogstwaarschijnlijk niet de enige zijn. Rosacea wordt gekenmerkt door roodheid in het gelaat, wat ook een grote link kan hebben met de bloedvaten in je gezicht. Bijvoorbeeld schade, berokkend door de zon, kunnen ervoor zorgen dat bloedvaten wijder worden. Deze kunnen ook zwellen, waardoor je dit zelfs kan zien in het gelaat.

De zones die voornamelijk getroffen worden in het gelaat zijn de kaken, neus, kin & het voorhoofd. Heel soms kan het ook gebeuren dat de nek, oren of borstkas rood zien. Dit kan samengaan met een brandend gevoel, droge huid of bijvoorbeeld grotere poriën.

Rosacea: When the Acne Won't Go Away – Sather Health

 

Wat is nu de link met diabetes?


Als het gaat over het genetisch aspect, wordt er een link gezien tussen de diabetesgenen & deze voor rosacea. Niet enkel wat betreft de genen, maar ook de medicatie vormt een verband. Patiënten die behandeld worden met insuline of andere medicatie, zouden een gunstig effect ervaren bij een rosacea-toestand in het geval deze bestaat. Mensen die behandeld worden voor diabetes & geen rosacea hebben op die moment, hebben ook minder kans om dit te ontwikkelen.

Een extra voordeel aan dit verband, is dat mensen zo een eventuele diabetes makkelijker opsporen. Rosacea is een huidtoestand die snel & duidelijk gemerkt wordt. Diabetes is dit niet. Dus rosacea kan een mogelijke aanwijzing zijn dat er diabetes heerst.

 

Heeft u meer specifieke vragen omtrent rosacea of heeft u te kampen met klachten die hierop lijken?
Contacteer ons gerust!