preloader

Blog

Blog

Koortsblaasjes – wat is het juist & hoe behandel je ze?

Koortsblaasjes – wat is het juist & hoe behandel je ze?

De naam ‘koortsblaasjes’ is verwarrend aangezien het hebben van een koortsblaas niks met koorts te maken heeft. Uiteraard is het mogelijk dat op diezelfde moment een lichte koorts aanwezig is, aangezien het hebben van een koortsblaas ook gerelateerd is met een verzwakt immuunsysteem.

Wat is een koortsblaas?
Koortsblazen worden veroorzaakt door het herpes simplex virus (type 1). Eens je besmet bent, blijft het virus levenslang aanwezig in je lichaam. Wanneer het niet actief is, gaat het in een slapende toestand in de zenuwcellen. Op de moment dat je verzwakt bent door bijvoorbeeld vermoeidheid of je hebt een periode gehad met veel stress, kan het virus weer actief worden & een koortsblaasje veroorzaken. Soms kan ook een blootstelling aan de zon (UV) dit ook uitlokken.
Let op: een koortsblaas is elke keer opnieuw enorm besmettelijk!! Ze zijn echter niet gevaarlijk ter hoogte van de lippen. Ter hoogte van het oog kan het mogelijks gevaarlijk zijn, dus let hiermee op & ga steeds tijdig naar de dokter.

Hoe verspreiding van een koortsblaasje tegengaan?
Vermijd intiem contact: ga dus niet zoenen of knuffelen! Gebruik een apart washandje & handdoek om je gezicht proper te maken. Was ook zeker uw handen nadat je jouw lippen of koortsblaas hebt aangeraakt.

Wat kan ik zelf doen bij een koortsblaas?
Eigenlijk kan je zelf niks doen. Het belangrijkste is om niet te prutsen & van de koortsblaas te blijven. Er zijn wel crèmes of zelfzorg middeltjes die de symptomen wat kunnen verzachten, maar eigenlijk verdwijnt een koortsblaas spontaan na 1-2 weken. Er bestaan lokale producten zoals crèmes of zalven die je zonder voorschrift kan krijgen. Ook pillen om in te nemen bestaan indien de last te groot is.

Belangrijk om te weten is dat je niets preventief kan doen tegen een koortsblaas. Het virus zit nu eenmaal in je lichaam dus je kan er weinig aan veranderen.

 

Indien je vragen hebt over zelfzorg middelen die je kan krijgen in de apotheek om de pijn of jeuk te stillen, kan je ons steeds contacteren of bezoeken!

 

Bron: CM