preloader

Blog

Blog

De zon is daar! – Welke zonnefactor heb ik nodig?

De zon is daar! – Welke zonnefactor heb ik nodig?

Nu de zomer helemaal in het land is & de zon volop schijnt, is het van belang dat we, naast hiervan te genieten, ons hier ook tegen beschermen! Mensen denken vaak dat ze zich enkel moeten beschermen als ze een dag op het strand gaan liggen. Dit is allesbehalve waar. Je dient je altijd te beschermen als je voor een iets langere periode in de zon komt: als je een terrasje gaat doen, een wandeling gaat maken, een ritje gaat fietsen….

Maar welke zonnefactor heb jij nu nodig & wanneer? Hieronder een woordje uitleg.

Welke crème voor wie?
In principe kan je in de zomer een factor 15 tot 30 gebruiken, maar dan moet je deze frequenter aanbrengen. Tenzij je echt een lichte huid hebt, dan moet je minstens een factor 30 gebruiken! Dit geldt ook voor mensen met pigmentvlekken of mensen die van zichzelf weten dat ze geen trouwe smeerder zijn 🙂

Tegenwoordig zie je heel veel zonnebescherming in de vorm van een spray. Dit is eigenlijk voor iedereen af te raden. Dit omdat de kans dat je echt een goede, dikke laag creërt op die manier, erg klein is. In zonnebrandcrème zitten ook heel kleine deeltjes, die je best niet binnenkrijgt. Met een spray is de kans dat je deze inademt, erg groot. Met een crème of gel ga je deze nooit op die manier binnenkrijgen.

Hoe goed ben ik beschermd?
1 ding is zeker: geen enkel zonneproduct zal 100% beschermen! Een zonnefactor 50 zal ongeveer voor 98% beschermen. Desalniettemin, wordt de mate van bescherming ook sterk bepaald door de manier van smeren. Uit onderzoek blijkt dat zelfs mensen die een hogere factor smeren, toch soms nog vaker huidkanker krijgen dan mensen die met een lagere factor smeren. Dit omdat mensen met een hogere factor, gemakkelijker denken dat ze lang beschermd zijn & dus minder gaan smeren.

Belangrijk is ook dat, om de factor die op de verpakking staat, te hebben gedurende de hele dag, je om de 2 uur de crème moet aanbrengen. Hierbij komt ook dat de hoeveelheid zonnecrème die je aanbrengt enorm belangrijk is! Om goed te zijn, moet je 2mg per vierkante cm huid aanbrengen. In werkelijkheid brengen de meeste mensen maar 0,5 mg aan. Om dit in de praktijk te plaatsen: 2mg van een factor 50 crème, geeft ook echt een bescherming van een SPF 50. Gaan we maar 0,5 mg aanbrengen, dan hebben we maar een bescherming van onder de 5 (!!).

 

Indien u specifieke vragen heeft over wat het meest geschikte product is voor u, of indien u op zoek bent naar een zonneproduct voor een gevoelig huid etc: kom het ons gerust vragen & wij geven u alle advies die u nodig heeft!

 

 

Bron: Dr. Jetske Ultee