preloader

Blog

Blog

Vitamine D bij een langdurige lockdown

Vitamine D bij een langdurige lockdown

Vitamine D – de vitamine die iedereen automatisch associeert met de blootstelling aan de zon & de buitenlucht. Wat dan nu we allen zo lang in lockdown gezeten hebben & gedwongen werden om binnen te blijven? Hieronder meer informatie omtrent het belang van vitamine D & het nut van supplementen in te nemen.

Wat is nu een vitamine D-tekort & wat is het gevolg hiervan?

Men spreekt van een tekort wanneer de plasmabloedconcentratie van 25-OH-vitamine D (de beste merker voor vitamine D in het bloed) lager is dan 20 ng/ml. Vitamine D is enorm belangrijk voor het bot & heeft ook een effect op het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan een rol spelen in botafwijkingen (vnl bij kinderen, rachitis), alsook bij acute luchtweginfecties.

Wat nu doen in tijden van lockdown?

Mensen die te maken hebben met osteoporose moeten vooral opletten dat ze niet vallen & struikelen over zaken. Ook blijft het belangrijk om voldoende te bewegen in eigen tuin of binnen het huis. 5000 stappen per dag is de norm. Probeer ook zitten buiten te zitten als de zon een beetje schijnt. Het is dan wel van belang dat een voldoende groot huidoppervlak wordt blootgesteld aan de zon & dus niet enkel de handen.
Veel mensen hebben ook de neiging om multivitaminen in te nemen omdat ze zo denken een beetje van alles binnen te hebben & dat dit goed is voor de gezondheid. Het is zo dat hier vaak ook vitamine D in zit, maar in zo een kleine hoeveelheid dat het weinig meerwaarde biedt. Indien er een tekort van  vitamine D plaatsvindt, of hier risico op is, dan is het beter een zuiver vitamine D-supplement te nemen, in overleg met de arts.

 

Welke mensen dienen extra voorzichtig te zijn?
Mensen die te maken hebben met osteoporose, diabetes, een hoge bloeddruk of chemotherapie krijgen, dienen aandachtig te zijn & hebben baat bij het nemen van een vitamine D-supplement. Uiteraard is het altijd van belang de concentratie in het bloed eerst na te gaan & aan de hand daarvan dient de arts te beslissen of er een extra nodig is of niet.

 

Geniet dus van het zonnetje als ze er even is & zet u lekker in de tuin of op het terras met de mouwen & de broekspijpen omhoog 🙂

Hou het gezond! 

 

Bron: De Apotheker, bbcbonehealth.org