preloader

Blog

Blog

De luizen zijn weer in aantocht!

De luizen zijn weer in aantocht!

Luizen, de beestjes waar zowat elke ouder schrik van heeft in het begin van het nieuwe schooljaar. Een misvatting die we al meteen gaan rechtzetten hier, is dat iedereen luizen kan krijgen. Zelfs mensen die elke dag hun haar wassen & een goede haarhygiëne hebben. Wanneer je zeker bent dat je luizen hebt, dien je je directe omgeving onmiddelijk te verwittigen! Op die manier hebben de luizen minder kans zich te verspreiden.

Wat zijn luizen & hoe kan je weten dat je ze hebt?
Indien je wit-grijze puntjes in je haren ziet zitten (vnl ter hoogte van de hoofdhuid), heb je te maken met neten: de eitjes van een luis. Deze groeien uit tot de miniluis, die dan later volwassen wordt. LET OP: eens volwassen, kunnen de lege hulzen van de neten tot 6 maanden achterblijven, waardoor je zou kunnen denken dat je besmet bent met neten & dus luizen, maar dit hoeft niet perse zo te zijn. Indien je wil controleren of er luizen zijn, moet je zeker kijken achter de oren & in de nek. Dit zijn warme, vochtige & donkere plaatsen. Dit zijn de plaatsen waar luizen graag vertoeven.

Een eerste & gekend teken van een luizenbesmetting is jeuk. Dit wordt veroorzaakt door uitwerpselen & speeksel van de luis die op de schedelhuid terechtkomen.

Hoe krijg je deze beestjes weg?
Om volledig van de luizen af te zijn, moeten alle luizen & neten verwijderd worden.
1.In eerste instantie kan dat door de nat-kam methode toe te passen:
Je wast het haar met shampoo & conditioner en gaat nadien de haren nat kammen in alle richtingen (naar voor kammen, naar achter & naar opzij). Hier is het belangrijk om een juiste luizenkam te gebruiken! De tandjes van de kam moeten de juiste vorm hebben & moeten dicht genoeg bij elkaar staan zodat de luis er goed tussen blijft hangen. Vraag ons gerust naar de juiste kam & wij helpen u met plezier 🙂 houd zeker ook een wit keukenpapier bij de hand zodat je de kam kan afkuisen & goed kan zien of er neten of luisjes opzitten.

2.Ook bestaan er talrijke antiluizenproducten:
Hierbij dient zeker vermeld te worden dat deze producten geen preventieve werking hebben!

– De producten met malathion, permethrine & depallethrine mogen NIET gebruikt worden bij zwangerschap & vrouwen die borstvoeding geven.
– Indien de producten dimeticon of isopropylmyristaat bevatten, is het veilig dat deze gebruikt worden door zwangere vrouwen & bij borstvoeding.

3.In geval van besmetting is het steeds aangeraden de kledij, het beddengoed & de handdoeken te wassen op 60 graden. 

Conclusie
Een besmettig van luizen wil niet zeggen dat je kind moet thuisblijven! Luizen zijn overdraagbaar bij direct contact of gebruik van dezelfde kledij etc. Luizen zelf verpreiden geen andere ziektes. Indien men wil gaan zwemmen, is het wel aangeraden een badmuts te dragen.