preloader

Blog

Blog

Luizen – Behandeling en voorkomen

Luizen – Behandeling en voorkomen

Het is zover, je hebt luizen ontdekt. Wat moet je nu doen en hoe kan je voorkomen dat de luizen terugkomen? Voor de behandeling zijn er alvast verschillende opties. Ontdek welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Onderaan staan ook enkele tips om luizen te voorkomen en worden een aantal fabeltjes de wereld uit geholpen.

 

Behandeling

Om luizen uit te roeien zijn er verschillende mogelijkheden. De nat-kam-methode geniet de voorkeur maar is erg tijdrovend. Daarnaast zijn er nog een aantal andere opties voor de behandeling van luizen. Hiervoor zijn diverse middelen te verkrijgen in de apotheek. Voor- en nadelen van de verschillende behandelingen worden verder opgesomd.

Ongeacht de gekozen behandeling is het belangrijk om alle gezinsleden op hetzelfde moment te controleren en/of behandelen. Verander bovendien van methode als er na twee keer behandelen nog levende luizen zijn.

 

1.     Nat-kam-methode

De nat-kam-methode is de goedkoopste en meest kindvriendelijke behandeling maar neemt heel wat tijd in beslag (15 à 20 minuten per kambeurt). Indien ze correct wordt uitgevoerd, overleeft geen enkele luis.

Voor de behandeling heb je conditioner, wit keukenpapier, een gewone kam en een luizenkam nodig. Een goede luizenkam koop je in de apotheek. Deze kam heeft hele fijne, hoekige tanden die zeer dicht bij elkaar staan en niet plooien.

Zo ga je te werk:

  1. Maak het haar nat of was het met gewone shampoo en spoel uit.
  2. Breng een ruime hoeveelheid conditioner (balsem/crèmespoeling) aan in het haar. Niet uitspoelen!
  3. Kam het haar met een gewone kam om de knopen eruit te halen.
  4. Buig het hoofd voorover. Kam met de luizenkam van achter (de nek) naar voor (het voorhoofd). Start aan het oor en schuif na elke kambeweging een beetje op naar het andere oor. Druk de kam goed tegen de hoofdhuid aan.
  5. Veeg de kam na elke kambeweging af aan wit keukenpapier of een witte papieren zakdoek. Kijk of er luizen zichtbaar zijn. Deze zijn 2 tot 4 mm groot en hebben een grijs-witte tot bruine kleur.
  6. Ga recht zitten. Kam opnieuw met de luizenkam maar in de andere richting, van het voorhoofd naar de nek. Start opnieuw bij het ene oor en schuif geleidelijk op naar het andere oor. Veeg de kam steeds af op een witte achtergrond en controleer op luizen.
  7.  Spoel het haar uit.

 

Luizen gevonden?

  •   ♦    Herhaal dagelijks of minstens om de 2 à 3 dagen gedurende 2 weken (eerste week zeker dagelijks).
  •   ♦    Controleer alle huisgenoten.
  •   ♦    Leg de kammen na gebruik minstens 5 minuten in heet water (>60°C)

 

 

2.     Overige middelen/behandelingsmethoden

Als de nat-kam-methode te omslachtig of tijdrovend is voor jou, kan je in de apotheek een product halen om luizen en neten te doden. Deze producten bestaan onder de vorm van een lotion, shampoo, gel, mousse en spray. We kunnen ze onderverdelen in verschillende soorten:

  • ­–   Producten op basis van insecticiden die een toxisch effect hebben op luizen waardoor ze sterven.
  • ­–   Producten op basis van siliconen die een verstikkende film vormen rond de luizen waardoor ze stikken.

 

Lees voor gebruik steeds goed de bijsluiter of vraag raad aan je apotheker. Behandel extra goed achter de oren en in de nek. Elke behandeling met luizen dodende producten moet na 7 dagen herhaald worden. Het is ook belangrijk om tussendoor nog regelmatig te kammen om dode luizen en neten te verwijderen.

Let op!

Niet alle producten zijn geschikt voor kleine kinderen.

Het gebruik van haardrogers is bij bepaalde producten verboden.

 

Luizen voorkomen

Luizen kan je nooit helemaal voorkomen maar je kunt wel de kans op besmetting verminderen en verdere verspreiding tegengaan. Hierbij enkele tips:

  • ♦    Controleer regelmatig het ganse gezin met een luizenkam.
  • ♦    Vermijd hoofd-hoofdcontact. Opgelet met selfies.
  • ♦    Wissel geen hoofddeksels, mutsen of hoofddoekjes uit.
  • ♦    Luizen ontdekt? Licht de school of het kinderdagverblijf in.
  • ♦    Behandel alle kinderen of familieleden met luizen tegelijkertijd.
  • ♦    Kammen, borstels, speldjes, … die in contact zijn geweest met luizen kunnen best gereinigd worden. Dompel ze gedurende 5 minuten in warm water (>60°C) of gedurende een uur in een alcoholische oplossing.

 

Wat werkt niet?

  • ♦     Kleding, knuffels, lakens wassen
  • ♦     Omgeving stofzuigen of behandelen met insecticiden
  • ♦     Luizencapes of luizenzakken
  • ♦     Haren overvloedig wassen
  • ♦     Azijn, mayonaise, vaseline, elektrische luizenkammen
  • ♦     Preventief gebruik van antiluismiddelen
  • ♦     Kinderen thuis houden .Op het moment dat de luizen ontdekt worden is het kind waarschijnlijk al enige tijd besmet. Luizen springen niet doorheen het klaslokaal naar andere kinderen. Ook de zwemles kan gewoon doorgaan.