preloader

Blog

Blog

Kies de juiste pamper voor je baby

Kies de juiste pamper voor je baby

Je krijgt een baby en moet pampers gaan kopen? Of je hebt al een baby, maar moet andere pampers kopen? Wij helpen je graag op weg door een aantal tips te geven. Zo vind je zeker de juiste pamper voor jouw baby!

Wegwerp of herbruikbaar?

Vooraleer je moet nadenken over welke grootte van pamper jouw baby nodig heeft, moet je eerst beslissen of je gaat kiezen voor wegwerpluiers of herbruikbare pampers. Dit is een persoonlijke keuze. Beiden hebben voor- en nadelen.

 

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers worden het meest gebruikt. In het begin heeft je baby tot ongeveer tien nieuwe pampers per dag nodig. Wegwerpluiers zijn dan snel en makkelijk, maar zorgen meteen ook voor veel afval en zijn vaak ook duurder op termijn.

Vanaf maat 4 kan je ook kiezen voor luierbroekjes. Deze zijn makkelijker voor oudere kinderen. Je kan hiervan de zijkanten losscheuren zodat je de vuile pamper niet over de benen moet trekken. Luierbroekjes zijn een goede tussenstap tussen een pamper en een onderbroek. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor kindjes die de kleefstroken van de gewone pampers altijd lostrekken en voor kindjes die enkel staand verschoond willen worden. Een groot nadeel van luierbroekjes is dat ze niet aan te passen zijn in grootte. Verder zijn luierbroekjes vaak nog iets duurder dan de gewone pampers.

 

Herbruikbare pampers

Herbruikbare pampers zijn zacht en ademen goed. Daarom zijn ze uiterst geschikt voor de gevoelige babyhuid. Ze sluiten met drukknopen of klittenband en kunnen gewoon mee in de was met bijvoorbeeld handdoeken. Het grootste voordeel van herbruikbare pampers is dat ze – vooral op lange termijn – voordeliger zijn in prijs dan wegwerpluiers. Sommige gemeenten voorzien zelfs een financiële tussenkomst als je kiest voor herbruikbare pampers. Voor meer informatie kan je best eens langsgaan bij jouw gemeente. Je water- en energieverbruik kan echter wel stijgen aangezien je heel wat meer zal moeten wassen.

De juiste maat

Als je eenmaal beslist hebt of je wegwerpluiers of herbruikbare pampers zal gebruiken, moet je er nog voor zorgen dat je de juiste maat kiest. Een goede pasvorm is namelijk het allerbelangrijkste bij de keuze van pampers. Er zijn veel verschillende merken op de markt die allemaal een andere pasvorm hebben. Je zal moeten uitproberen om te weten welke pamper bij jouw baby het beste past. Er mogen geen gaten of plooien komen, ook niet als je baby beweegt.

De grootte van de pampers is gebaseerd op het gewicht van je baby. De maattabellen kunnen lichtjes verschillen afhankelijk van het merk, maar je vindt deze altijd terug op de verpakking. Er is vrij veel overlap tussen de verschillende maten. Het is echter niet zo’n goed idee om de maat te kiezen waar je baby maar net binnenvalt. Deze vallen vaak nog iets te groot uit. Je zal merken dat er ook plus-maten bestaan die bijna volledig overlappen met de gewone maten. Het grootste verschil is dat de plus-maten extra veel kunnen absorberen.

Als een pamper steeds vaker gaat doorlekken, kan dit een teken zijn dat de maat die je nu gebruikt te klein wordt. Probeer dan eens een maat groter. Als de pamper nog steeds doorlekt, kan je eventueel een ander merk proberen.

Conclusie

Zoals je misschien al wel gemerkt hebt, kan het soms wat puzzelen zijn vooraleer je de juiste pamper voor jouw baby hebt gevonden. Voor extra advies ben je natuurlijk altijd welkom in de apotheek!