preloader

Blog

Blog

Opgelet met neusdruppels! Stop verslaving

Opgelet met neusdruppels! Stop verslaving

Ontzwellende neusdruppels kunnen snel verlichting brengen bij een verstopte neus maar zijn enkel geschikt voor kortdurend gebruik. Op lange termijn hebben deze neussprays negatieve gevolgen. Bovendien komt verslaving aan neusdruppels heel regelmatig voor. Gebruik jij ook dagelijks een neusspray? Leer hier welke neussprays verslavend zijn en hoe je deze verslaving kan stoppen.

 

Welke neussprays zijn verslavend?

Een verstopte neus kan behoorlijk vervelend zijn. In vele gevallen kan een neusspray verlichting brengen. Maar gebruik deze spray best niet te lang en niet te vaak, want je kunt eraan verslaafd raken. Het is echter belangrijk te weten dat niet alle neussprays verslavend zijn. Producten op basis van zoutwater en louter ontstekingsremmende sprays met cortisone zijn niet verslavend. Ontzwellende neusdruppels en combinatiepreparaten zijn echter wel verslavend doordat ze een ontzwellende stof bevatten. De meest gebruikte stoffen zijn xylometazoline, oxymetazoline en nafazoline.

 

Langdurig gebruik en verslaving

Neusdruppels met een ontzwellende stof doen de bloedvaatjes in de neus samentrekken en ontzwellen zo het neusslijmvlies. Dergelijke neussprays werken heel snel, al na enkele minuten, maar niet lang, hooguit enkele uren. Ze zijn dan ook uitstekend voor kortdurend gebruik van maximaal één week en niet meer dan twee tot drie keer per dag. Wie zich aan deze korte termijn houdt, kan zijn symptomen snel verlichten zonder verslaafd te raken aan de neusdruppels.

Na een week gebeurt er echter iets vreemds. De bloedvaatjes in de neus raken gewend aan de ontzwellende stof en zetten uit. Het neusslijmvlies zwelt op en de neus wordt steeds minder gevoelig voor de werking van de ontzwellende stof. Dit betekent dat de neus opnieuw dicht gaat zitten wanneer je stopt met sprayen. In een poging deze verstopping te verminderen ga je nog meer neusspray gebruiken en zo kom je terecht in een vicieuze cirkel waarin je niet zonder neusdruppels kan.

Verslaving aan neusdruppels komt heel regelmatig voor. Sommige mensen gebruiken de hele dag door neusspray terwijl anderen enkel ‘s avonds voor het slapen sprayen. Beiden zijn echter een vorm van verslaving en kunnen op lange termijn negatieve gevolgen hebben. Het neusslijmvlies kan beschadigd raken en minder goed gaan functioneren.

 

4 methoden om te stoppen

Een verslaving halt toeroepen is heel moeilijk en vergt de nodige dosis wilskracht. Er zijn verschillende methoden om te stoppen met neusdruppels maar er bestaat geen ideale methode die voor iedereen werkt. Welke methode de beste is, hangt af van persoon tot persoon.

 

1. Stoppen

Abrupt stoppen is de meest effectieve methode maar helaas niet de gemakkelijkste. De eerste dagen en/of weken na het stoppen zal de neus reageren door te verstoppen. Daarnaast maken heel wat mensen een ontwenningsfase door: ze krijgen een droge mond, slapen slecht en zijn prikkelbaar. Na enkele weken herstelt de neus zich weer.

 

2. Per kant afbouwen

Stop eerst aan één zijde en na een tweetal weken ook aan de andere zijde. Op deze manier kan je toch steeds goed ademen door één neusgat.

 

3. Verdunningsmethode

Koop een navulbaar neusspray- of neusdruppelflesje. Laat het in de apotheek vullen met xylometazoline-oplossing. Gebruik de neusspray zoals voorheen. Als het vloeistofniveau gezakt is tot aan het streepje, vul je het bij met zoutwater. Herhaal dit telkens het vloeistofniveau het streepje bereikt. De neusspray zal zo langzaam vervangen worden door zoutwater.

 

4. Neusspray met corticosteroïden

Deze neussprays zijn verkrijgbaar in de apotheek. Ze werken ontstekingsremmend en zullen na enkele dagen de zwelling van het neusslijmvlies tegengaan.

 

Als de neusklachten aanhouden na het stoppen met neusdruppels is het raadzaam een arts te raadplegen. Eenmaal gestopt wordt er bovendien aangeraden om minstens een jaar geen enkele spray met een ontzwellende stof te gebruiken om de kans op herval te beperken.