preloader

Blog

Blog

Lopen en blessures – Tips om te voorkomen

Lopen en blessures – Tips om te voorkomen

Steeds meer mensen gaan lopen maar helaas komen blessures voor bij 25% van de lopers. Of je nu gaat lopen om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen of je hoofd leeg te maken, er zijn steeds een aantal zaken waar je op moet letten om een loopblessure te voorkomen. Hieronder staan 10 tips om blessures tijdens het lopen te vermijden.

 

Blessures bij het lopen voorkomen

Lopen is een gemakkelijke sport om mee te starten. Je kunt het overal doen en hebt er niet veel voor nodig. Het is goed voor je conditie maar helaas ook heel belastend voor je lichaam. In de blog Lopen en blessures – Hoe aanpakken? kon je al lezen welke blessures regelmatig optreden bij lopers en wat je best kan doen bij een loopblessure. Hier geven we graag enkele tips om het risico op blessures te beperken.

 

10 tips om blessures te vermijden

  1. Bouw je trainingen rustig op. Zo geef je je lichaam de kans om optimaal te herstellen. Loop in het begin niet elke dag maar neem minimum een dag rust tussenin. Varieer tussen lichte en zwaardere trainingen.

 

  1. Luister naar je lichaam. Bij pijnsignalen sla je beter een dag over.

 

  1. Warm 10 minuutjes op. Zo is je lichaam klaar om aan een grotere inspanning te beginnen. Dit doe je door wandelen te combineren met oefeningen (huppelen, lopen met hoge knieën of loop en breng je hielen naar je zitvlak). Of door rustig los te lopen voor de ervaren lopers.

 

  1. Stretch de belangrijkste spiergroepen: kuitspieren, achillespezen, quadriceps, hamstrings en heupbuigers. Let op je houding. Stretchen mag geen pijn doen.

 

  1. Koel na de training even af door rustig uit te lopen of te wandelen. Je lichaam voert hierbij afvalstoffen af. Verder kan je ook een lauwe douche nemen of de spieren masseren.

 

  1. Let op je houding. Een goede looptechniek is erg belangrijk. Bekijk eens een filmpje wanneer je niet zeker bent of je een goede houding aanneemt.

 

  1. Vaak worden oude schoenen uit de kast genomen. Sommige klachten kunnen echter veroorzaakt worden door scheef afgesleten zolen. Kijk eens na of je toe bent aan een nieuw paar loopschoenen. Loopschoenen moeten een goede schokdempende zool en een stevige hiel hebben en de tenen de ruimte geven om af te wikkelen bij de landing. Vind je niet direct een ideaal paar, vraag dan raad aan de verkoper in de sportwinkel.

 

  1. Loopkledij is het best waterdicht maar wel ademend.

 

  1. Wanneer je een afwijking hebt aan je voeten of benen (bv. O-knieën, platvoeten, te korte spieren of pezen) raadpleeg je best een (sport)arts. Deze kan je loopadvies geven en eventueel spierversterkende oefeningen aanleren.

 

  1. Varieer van ondergrond. Dit is een stimulans voor spier- en peesversterking. Lopen op straat is bijvoorbeeld meer belastend dan lopen op gras.