preloader

Blog

Blog

De zon & de huid – wat je zeker moet weten

De zon & de huid – wat je zeker moet weten

Nu het zonnetje in ons land is, willen we allemaal naar buiten & volop genieten! Zeker nu we thuis moeten blijven, is het nergens beter dan in onze tuin. Ondanks het nog maar de eerste zon is & het niet altijd even warm aanvoelt, is het heel erg belangrijk je goed te beschermen! & wel om de volgende redenen…

Al op jonge leeftijd kan blootstelling aan de zon een enorme impact hebben. De kinderhuid is dunner dan die van volwassenen en is niet gewend aan de zon. Zij moeten zich dan ook nog meer beschermen. Iedereen wordt geboren met een bepaalde mate aan weerstand tegen de zon, die de huid helpt beschermen tegen een bepaalde hoeveelheid UV-straling. Deze weerstand blijft niet duren & op een gegeven moment zal UV wel degelijk voor schade zorgen.  Hoe sneller je in je leven wordt blootgesteld aan de zon, hoe sneller deze weerstand wordt uitgeput. De enige manier om die reserve intact te houden, is van jongs af aan zorgen voor efficiënte bescherming.

Wat kan de zon zoal veroorzaken?
Zoals we weten straalt de zon UV-A, UV-B & zelfs UV-C stralen uit. UV-C wordt grotendeels gefilterd door onze ozonlaag & gelukkig maar.. Want deze stralen zouden wel eens fataal kunnen zijn voor ons.

Zonnebrand is het meest voorkomende teken van overmatige blootstelling aan UV-B stralen.

Vaak wordt gezegd dat de zon goed is voor een acnehuid, maar dit is slechts van korte duur. De bovenste huidlaag gaat verdikken door blootstelling aan de zon, waardoor een soort “rebound-effect” ontstaat. Na de zomer is er kans op een opstoot van puistjes.

1 van de grootste redenen waarom we ons beschermen tegen de zon is huidkanker. Er zijn 2 vormen hierin die we moeten onderscheiden: de basaalcarcinomen & de melanomen, waarvan de laatste de gevaarlijkste zijn. Basaalcarcinomen zijn langzaam groeiende roze, rode bulten. Ze komen voornamelijk voor op de hoofdhuid, oren, schouders & rug. Ze kunnen makkelijk gaan bloeden, een korst vormen & zelfs tot een zweer gaan ontwikkelen. Een melanoom is een gevaarlijke vorm van kanker. Deze kan je herkennen als een moedervlek die van vorm begint te veranderen. Een melanoom is vaak onregelmatig van vorm & kleur. Ze kan voorkomen op heel het lichaam.

Hoe beschermen we ons nu best tegen de zon?
Zoek op tijd schaduw op! Vooral tussen 12u-15u (zomertijd), draag beschermende kledij & smeer je om de 2u in. Zeker na het zwemmen of als je veel gezweet hebt. Vermijd zeker ook de zonnebank! Deze stralingen zijn 6x sterker dan deze van de zon op de middag in de Tropen.  Let er ook zeker op dat elk huidtype anders is & dat iedereen andere behoeften & zorg nodig heeft naargelang dit huidtype.

Als u hier vragen over heeft, laat het ons gerust weten!