preloader

Blog

Blog

14 November – Wereld Diabetes Dag

14 November – Wereld Diabetes Dag

De dag van vandaag hebben meer & meer mensen te maken met diabetes type 2. Dit omwille van hoe onze Westerse maatschappij geëvolueerd is: alles wordt steeds drukker & er is meer en meer toegang tot voeding (overmaat). Diabetes type 1 kennen we ook als suikerziekte, maar hier is de oorzaak anders dan bij type 2. Hieronder kort een woordje uitleg over de aandoening & hoe men hiermee kan leven.

Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische aandoening waarbij het gehalte van de bloedsuiker verhoogd is. Bij diabetes type 1 zal het eigen immuunsysteem de bètacellen van de pancreas aanvallen (deze maken insuline aan). Hierdoor kan de pancreas geen insuline produceren & dient er dus insuline toegediend te worden. Insuline is het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel doet dalen. Diabetes 1 kan men niet voorkomen & is voornamelijk erfelijk of hangt samen met de voeding of bepaalde omgevingsfactoren. Bij diabetes type 1 ontstaan de symptomen heel plots & zijn ze vaak heel uitgesproken (vb. veel dorst, veel plassen, ..).
Bij diabetes type 2 ligt de oorzaak anders. Hier spreekt men van zowel een insulineresistentie als ook een gebrek aan insulineproductie. Insulineresistentie wil zeggen dat de geproduceerde insuline niet werkzaam genoeg kan zijn. Diabetes type 2 houdt voornamelijk verband met een ongezonde levensstijl & zwaarlijvigheid, 2 zaken die we jammer genoeg meer & meer zien in onze maatschappij. Bij diabetes type 2 zijn de symptomen minder uitgesproken dan bij diabetes type 1. Het nadeel hiervan is dat de mensen het vaak al een hele tijd hebben & er mee rondlopen zonder ze het beseffen. Het wordt vaak ontdekt door een wondje dat niet goed geneest (heel typisch bij diabetici). Er bestaan tal van geneesmiddelen om diabetes type 2 onder controle te houden, maar het hanteren van een gezonde levensstijl is minstens even belangrijk.

Gezonde levensstijl bij diabetes type 2
a) Voeding
Diabetici moeten voornamelijk gaan letten op hun koolhydraatinname. 1 koolhydraatportie bestaat ongeveer uit 12,5g koolhydraten. Volledig koolhydraatarm gaan eten, is niet noodzakelijk bij mensen die suikerverlagende medicatie nemen, want als je dan alle koolhydraten schrapt, is er weer risico op een hypoglycemie (hypoglycemie betekent een te lage bloedsuikerspiegel, tot onder de 60 mg/dl, dat gepaard gaat met tal van symptomen zoals zweten, beven, hartkloppingen, …).
Wat doe je nu als je graag uit eten gaat? Dit kan zeker, ook met diabetes. Je moet gewoon je hoofd erbij houden wat betreft de koolhydraten. Deze kan je terugvinden in pasta, rijst, bami, nasi, brood… desserts of gebonden sauzen/soepen kunnen ook wel een heel aantal koolhydraten bevatten. Koolhydraten kunnen ook in fruit zitten! Fruit bevat natuurlijke suikers & suikers zijn koolhydraten. Dus fruit is wel gezonde voeding, maar er moet met de nodige aandacht mee omgegaan worden.


b) Beweging
Dagelijks een halfuurtje matig intensief bewegen kan reeds wonderen doen! Het is wel van belang dat mensen die op insuline of andere medicatie staan, eerst een meting gaan doen alvorens een fysieke inspanning te doen. Dit om te voorkomen dat hun bloedsuikerspiegel ineens te fel zou gaan dalen. Sta je lager dan 70 mg/dl, behandel dan je hypo en stel je inspanning even uit. Ook na de inspanning moet de suikerspiegel in de gaten gehouden worden. Je sport best voor een maaltijd of 3-4u erna, want op deze momenten is er geen insulinepiek in het bloed. Indien er langer dan 45 minuten gesport wordt, is het aangeraden extra koolhydraten in te nemen tijdens de inspanning. Het is ook steeds belangrijk voldoende te drinken want onvoldoende vocht kan leiden tot een stijging in de suikerspiegel.

c) Roken
Diabetes heeft als complicatie dat er schade optreedt thv de bloedvaten & de zenuwen. Dit zijn ook de langetermijnseffecten die roken veroorzaakt. Roken zal ook de werking van insuline verlagen.

d) Gezond gewicht
Zwaarlijvigheid zorgt voor een hogere insulinenood! Je gewicht gezond houden kan door gezonde voeding te eten & voldoende te bewegen.

Conclusie
Het is belangrijk om geregeld een bloedafname te laten doen om zeker te zijn dat je suikerspiegel stabiel is. Voor de rest is een gezonde levensstijl enorm belangrijk, of je nu diabetes hebt of niet. ALTIJD!


Heb je vragen over je medicatie, de aandoening, voeding of bewegen.. Kan je altijd bij uw apotheker terecht 🙂