preloader

Blog

Uncategorized

Klachten gedurende de overgang – wat te doen?

Klachten gedurende de overgang – wat te doen?

Opvliegers, ‘mood-swings’, hoofdpijn,… De typische klachten wanneer we aan de overgang of menopauze denken. Vaak wordt hier al eens een mopje over gemaakt, maar voor vrouwen kan dit echt heel beklemmend zijn & een serieuze impact hebben op het dagelijkse leven. Wat is de overgang nu eigenlijk & wat zijn praktische tips om de klachten te verminderen?

1. Wat is dat nu eigenlijk – de overgang?
We spreken van de echte menopauze wanneer er 12 maanden geen menstruatie meer is opgetreden. De periode daarvoor heet de peri-menopauze. Deze periode wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen, opvliegers, stemmingsstoornissen, gewichtstoename, gevoelige borsten en zo verder. Deze fase kan jaren duren alvorens er echt kan gesproken worden van de menopauze. Deze klachten kunnen mentaal zwaar zijn voor een vrouw, want niet te vergeten: een vrouw in de menopauze is niet meer vruchtbaar. Dit gaat snel voelen als een klein verlies in vrouwelijkheid.

De moment dat een vrouw echt in de menopauze komt, is in het algemeen rond het 52e levensjaar. De vrouw is dan niet meer vruchtbaar.

2. Hoe gaan we best om met deze overgangsklachten?
– Probeer voldoende te bewegen op dagelijkse basis. Bewegen betekent niet noodzakelijk sporten! Bewegen kan een kleine wandeling zijn, de trap
nemen of met de fiets naar het werk gaan.
– Probeer alcohol & caffeïne te vermijden: deze verergeren de klachten.
– Zorg ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt, om je botten gezond te houden! Deze zit in melkproducten, groene groenten of noten bv.
– Vitamine D is ook erg belangrijk! Deze kan je vinden in eieren of vette vissoorten. In de zomer is het ook aangeraden dagelijks 15 minuten in de
zon te komen, met blote armen en/of benen.

Als de klachten zodanig erg zijn, is het aangeraden om naar een professionele coach of eens naar de huisarts te gaan om te kijken of er medicatie nodig is!