preloader

Blog

Uncategorized

Draag jij zorg voor je darmen?

Draag jij zorg voor je darmen?

Onze darmen verteren niet enkel onze voeding, maar zijn ook erg belangrijk voor hoe we ons voelen in het algemeen. Dit grotendeels dankzij onze darmflora. Onze dikke darm is 1 van de laatste stationnetjes dat ons eten zal passeren. Het is een niet te missen onderdeel van onze spijsvertering & dus belangrijk dat we de gezondheid hiervan geregeld controleren!

  1. Dikke darmkanker: wat is dat juist & hoe herken ik het?
    Op de darmwand kunnen poliepjes groeien. Die zijn meestal goedaardig, maar kunnen na een tijd kwaadaardig worden. In het begin geeft dit geen klachten, maar na een tijd kan er bloed en/of slijm in de stoelgang komen te zitten. Het stoelgangpatroon verandert ook. Er kan buikpijn optreden, verminderde eetlust of soms zelfs de drang om naar toilet te gaan terwijl er niets komt.

  2. Hoe vaak komt het voor?
    In België staat deze kanker op de 3e plaats bij mannen & zelfs op de tweede plaats bij vrouwen (na borstkanker). Mannen krijgen doorgaans iets meer te maken met dikke darm kanker dan vrouwen.

  3. Hoe wordt de diagnose gesteld?
    Bij een vermoeden wordt eerst een coloscopie uitgevoerd. Hierbij gaat men met een kleine camera de darm bekeken. Als hier iets verdacht gezien wordt, gaat men een biopsie nemen & dus een klein stukje darm nemen om te onderzoeken.

    Vanaf de leeftijd van 50 jaar, kan je elke 2 jaar een stoelgangstaal binnenbrengen om dit te controleren. Dit is helemaal gratis. Vind alle informatie hierover op www.bevolkingsonderzoek.be of bel gratis naar het nummer 0800 60 160.

  4. Kan deze kanker behandeld worden?
    Indien de kanker niet uitgezaaid is, kan er een stukje darm operatief worden weggenomen. Indien dit wel het geval is, kunnen de uitzaaiingen operatief worden weggenomen of met behulp van chemotherapie of bestraling.

  5. Zorg voor een goede darmgezondheid – hoe?

Heel erg belangrijk voor de darmen is vezelrijke voeding. Vezels zijn plantendeeltjes die opgedeeld kunnen worden in fermenteerbaar & niet- fermenteerbaar. Fermenteerbare vezels worden afgebroken in de darmen, waarbij stoffen vrijkomen die onze ontlasting soepel houden. Ook zorgen ze ervoor dat de darmflora in de darm gevoed wordt. Niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken. Zij gaan het darmvolume vergroten. Zo prikkelen ze de darmbeweging & gaan ze zorgen voor een vlotte stoelgang.

Let op: vezels hebben vocht nodig om te zwellen, dus het is belangrijk voldoende water te gaan drinken doorheen de dag. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn peulvruchten (linzen, kikkererwten,…), volkoren graanproducten (haver, volkoren brood, …) & fruit.