preloader

Blog

Blog

Vermoeidheid – Wat als je altijd moe bent?

Vermoeidheid – Wat als je altijd moe bent?

Vermoeidheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Ben je altijd moe, moet je jezelf de hele dag voortslepen en lijken de dagen ellenlang te duren? Wij helpen je graag om meer energie te krijgen met gepast advies en enkele eenvoudige tips. Maar om echt iets aan vermoeidheid te doen is het belangrijk om te weten wat het juist inhoudt.

Oorzaken van vermoeidheid

Om iets aan vermoeidheid te doen, is het belangrijk om te weten waarom je altijd moe bent.

Te weinig slaap ligt vaak aan de basis daarom is het nuttig om te weten wat een normale slaapbehoefte van een volwassene is. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de slaapcyclus verkort met de leeftijd. Het is dus normaal dat naarmate we ouder worden, we vaker ’s nachts wakker worden en minder diep slapen. Verder maken we een onderscheid tussen:

  • – Kortslapers: slaapbehoefte van maximum 6 uur. (+/- 19%)
  • – Langslapers: slaapbehoefte van minimum 9 uur. (+/- 19%)
  • – Gemiddelde slapers: slaapbehoefte tussen 6 uur en 9 uur. (+/- 62%)

 

We sommen hieronder nog enkele andere mogelijke oorzaken van uw vermoeidheid op:

  • – Slaapapneu
  • – Stress
  • – Emotionele overbelasting
  • – Lichamelijke aandoeningen
  • – Bepaalde geneesmiddelen
  • – Onregelmatig leven
  • – Rouwproces
  • – Tekorten in het bloed

Gevolgen van vermoeidheid

Vermoeidheid is vaak een alarmsignaal van je lichaam. Het is soms heel onschuldig maar het kan je belemmeren in je dagelijks functioneren. Als je altijd moe bent, is het belangrijk om tijdig iets aan die vermoeidheid te doen. Want door het te laten aanslepen, raakt je lichaam stilaan meer en meer uit balans en zullen de gevolgen steeds groter worden. Als je het niet ziet zitten om zelf initiatief te nemen, kan het nuttig zijn om dit te bespreken met je arts of apotheker.

Enkele mogelijke gevolgen van vermoeidheid zijn:

  • – Concentratiemoeilijkheden en geheugenproblemen
  • – Lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, maagdarmklachten,…
  • – Verminderde prestaties, zowel professioneel als sociaal.
  • – Verhoogd risico op ongevallen
  •  – …

Tips en advies bij vermoeidheidvermoeidheid bestrijden en je energielevel weer opkrikken

Zoals je hierboven al kon lezen, kan vermoeidheid verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren uiten. In wat volgt, geven we je graag een aantal tips die je zelf kan toepassen om van die vermoeidheid af te geraken.

  1. Zorg voor regelmaat: ga steeds rond hetzelfde uur slapen en sta vooral elke dag op hetzelfde uur op (nog belangrijker). Slaap kan je niet inhalen.
  2. Drink voldoende water: als je te weinig water drinkt zal je sneller moe worden en je concentratie zal verminderen.
  3. Bij vermoeidheid kies je beter niet voor snelle suikers. Deze zijn snel opgebrand en hebben verder geen meerwaarde voor het lichaam. Als je altijd moe bent, kies je beter voor voedingsrijke tussendoortjes zoals natuurnoten.
  4. Zonlicht: het is belangrijk om veel zonlicht te krijgen, zeker ’s morgens. Op die manier wordt je natuurlijk slaap-waak ritme ondersteund en wordt vitamine D aangemaakt dat zorgt voor extra energie. Een kwartiertje per dag onbeschermd in het zonlicht komen met blote onderarmen en -benen is al voldoende.
  5. Voldoende beweging: een halfuurtje per dag bewegen (wandelen, fietsen, in de tuin werken….) kan er al voor zorgen dat je je niet altijd moe voelt.
  6. Korte dutjes overdag kunnen deugd doen, maar doe het voor 15u en let op dat je niet te lang slaapt (maximum 15 tot 30 minuten). Anders raakt je nachtrust danig in de war!

 

Middeltjes uit de apotheek

In de apotheek kan je een hele reeks vitaminen en supplementen verkrijgen. Deze kunnen een oplossing bieden bij vermoeidheid ten gevolgde van een tekort in het bloed. Indien de vermoeidheid eerder het gevolg is van een slaapproblematiek, kunnen supplementen op basis van valeriaan, hop, passiflora, … het antwoord zijn. Sommige mensen hebben echter slaapproblemen door een zeer onregelmatige levensstijl. In dat geval kan een behandeling met melatonine aangewezen zijn. Melatonine gaat namelijk het natuurlijke slaap-waakritme herstellen. Belangrijk hierbij is te weten dat een voldoende hoge dosis (1 tot 10 mg) enkel op voorschrift te verkrijgen is.

Als je niet zeker bent welk supplement voor jou het beste is, kan je steeds langskomen in de apotheek. Zo kunnen we samen een oplossing op maat zoeken!

[1] Bron: http://www.112werkforum.nl/vermoeidheid-geen-energie/
[2] Bron: https://ellenaelterman.wordpress.com/author/ellenaelterman/