preloader

Blog

Blog

Tekenbeet – hoe verwijder je een teek?

Tekenbeet – hoe verwijder je een teek?

Als de lente haar intrede doet, moeten we ook extra waakzaam zijn voor teken! Tijdens de maanden waarin teken het meest voorkomen, is het belangrijk om dagelijks te controleren op een tekenbeet. Enkel op die manier kunnen ze zo snel mogelijk verwijderd worden.  Het is natuurlijk belangrijk dat je weet waarop je moet letten en hoe je een teek correct kan verwijderen.

Wat is een teek/tekenbeet?

Een teek is een klein bruinzwart spinachtig insect dat meestal niet groter is dan 1 à 3 mm. Teken zijn kruipende insecten die niet kunnen springen of vliegen. Ze leven meestal in struiken of hoog gras en komen het meest voor van maart tot oktober.

Een teek bijt zich vast in de huid en zal bloed opzuigen. Door het opzuigen van bloed zal de teek geleidelijk aan ook groter en dikker worden. Na enige tijd laten ze vanzelf los (dit kan een aantal dagen duren). De tekenbeet op zich is ongevaarlijk en pijnloos. Vaak verschijnt er wel een rood vlekje (niet groter dan 1 à 2 cm) ter hoogte van de tekenbeet. Deze reactie verdwijnt spontaan binnen de 2 weken. Sommige teken zijn echter drager van een bepaalde bacterie die de mens kan besmetten en de ziekte van Lyme tot gevolg kan hebben. Door de teek  binnen de 24u te verwijderen verklein je de kans op besmetting aanzienlijk. Daarom is een dagelijkse controle nodig, zeker tijdens de maanden waarin teken het vaakst voorkomen en na contact met struiken of hoog gras. Controleer zeker de warme/vochtige plaatsen van het lichaam zoals de oksel, de liesstreek, de knieholte en de bilspleet. Bij kinderen ook het hoofd, de nekstreek en achter de oren controleren.

Hoe verwijder je een teek?

Het is zeer belangrijk dat je de teek op een correcte manier verwijdert. Anders gaan ze hun maaginhoud vrijgeven en stijgt de kans op besmetting. Een eerste zéér belangrijk aandachtspunt is om de teek vooraf niet te ‘bewerken’ of ‘verdoven’ met (ontsmettings)alcohol of andere middelen.

Verder komt het aan op een correcte techniek:

  1. Gebruik een pincet met kromme armen of een speciaal tekentangetje (hiervan zijn verschillende soorten verkrijgbaar in de apotheek)
  2. Plaats het pincet/tangetje zo dicht mogelijk tegen de huid en omsluit de teek. (zorg er hierbij wel voor dat je de teek zelf niet plat drukt)
  3. Trek met een draaibeweging de teek uit de huid

 

Gebruiksaanwijzing tekentang pincet

Gebruiksaanwijzing-tekentang-haakvormig-model

Maak je geen zorgen als het kopje afbreekt tijdens het verwijderen, wat achterblijft komt er achteraf vanzelf uit. Wel is het belangrijk om na het verwijderen het wondje te ontsmetten met ontsmettingsalcohol of Iso Betadine®. Heeft u dat niet, was het dan goed met water en zeep. Noteer ergens de datum en de plaats op het lichaam waar je de teek verwijderd hebt. Het is belangrijk om de komende 4 weken te controleren op huiduitslag.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Voor een tekenbeet moet doorgaans geen contact opgenomen worden met de huisarts. Meestal kan je de teek perfect zelf verwijderen. Bij twijfel kan je ook steeds raad vragen aan je apotheker.

Indien je de teek absoluut niet zelf kan verwijderen of indien je last hebt van één van volgende verschijnselen die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme, neem je best wel contact op met een arts:

  • – Rode of blauwrode vlek die langzaam groter wordt
  • – Rode of blauwrode vlek die gepaard gaat met griepachtige klachten (hoofdpijn, spierpijn, koorts)
  • – Dubbel zicht
  • – Pijn, tintelingen en/of krachtverlies in armen en/of benen
  • – Gezwollen en pijnlijke gewrichten