preloader

Blog

Blog

Rookstop met geneesmiddelen

Rookstop met geneesmiddelen

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle rookstop is de eigen motivatie. Als je toch moeilijkheden ondervindt tijdens het stoppen met roken, kunnen geneesmiddelen ondersteunen en de kans op slagen verhogen. Enerzijds zijn er producten om de afkickverschijnselen bij een rookstop op te vangen. Deze kan je vrij verkrijgen in de apotheek. Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen om de zin in roken te verminderen of het gemis te compenseren. Hiervoor is een voorschrift van de arts noodzakelijk.

In de blog Stoppen met roken? Je kan het! werden al enkele tips gegeven om een rookstop tot een goed einde te brengen. Toch zou het kunnen dat je, vooral in het begin, last krijgt van lichamelijke klachten. Hieronder staan enkele geneesmiddelen die een groot deel van de klachten kunnen verzachten of de zin in een sigaret verminderen.

 

Nicotinevervangers

Doorheen de jaren is het lichaam verslaafd geraakt aan nicotine. Wanneer je stopt met roken, zal je lichaam hierop reageren. Om deze afkickverschijnselen te verlichten, kunnen nicotinevervangers gebruikt worden. Deze geneesmiddelen leveren de nodige dosis nicotine, zonder de andere schadelijke stoffen die gepaard gaan met roken.

Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen (pleister, kauwgom, zuigtabletten, tabletten voor onder de tong, inhalator, spray). De verschillende soorten zijn even doeltreffend en kunnen onderling gecombineerd worden. Bovendien kunnen ze gebruikt worden bij zwangere vrouwen en bij mensen met een cardiovasculaire voorgeschiedenis.

Bovendien zijn deze middelen vrij verkrijgbaar in de apotheek. Ze mogen echter niet onbeperkt gebruikt worden. De juiste dosis is afhankelijk van het aantal gerookte sigaretten, het rookgedrag en het rookprofiel. Vraag raad aan je apotheker! Samen met jou zal de meest geschikte vorm en dosis bepaald worden. Daarnaast zal ook het goede gebruik van deze middelen toegelicht worden.

 

Varinicline

Champix® (of varenicline) is een geneesmiddel op voorschrift dat de zin in roken vermindert. Het ziekenfonds betaalt een rookstop met behulp van Champix® tot twee keer toe terug. Zoals voor elke geneesmiddel op voorschrift, is het belangrijk de dosering en de duur van de behandeling te respecteren. Bovendien kan Champix® afgeraden worden in combinatie met sommige andere geneesmiddelen en bij bepaalde ziektes.

 

Bupropion

Zyban® (of bupropion) is een geneesmiddel op voorschrift dat het gevoel van gemis zou compenseren. Ook hierbij is het van belang om de dosering en de duur van de behandeling te respecteren. Bij bepaalde ziektes kan het gebruik van bupropion afgeraden worden. Zyban® wordt enkel terugbetaald voor personen ouder dan 35 jaar die lijden aan chronisch obstructief longlijden (COPD). Bovendien moet een bewijs voorgelegd worden van professionele begeleiding tijdens het hele traject van de rookstop.

 

Wil jij graag stoppen met roken met behulp van geneesmiddelen? Heb je graag wat meer informatie? Voor al je vragen en advies kan je steeds terecht bij je apotheker of arts.