Reisziekte
Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Iemand met reisziekte wordt misselijk in de auto, op een boot, in het vliegtuig of zelfs op de rug van een kameel. Op wilde zee zijn de symptomen het ergst. Hoewel deze symptomen heel vervelend zijn, gaan ze vanzelf weer over zodra de reis stopt. Ontdek hoe je reisziekte zoveel mogelijk kan voorkomen.
Wat veroorzaakt reisziekte?
Vlak bij de oren zitten evenwichtsorganen die nauw samenwerken met de ogen en de spieren. Onze ogen registreren alles wat zich boven, beneden, links en rechts van het lichaam bevindt. De evenwichtsorganen houden nauwkeurig bij in welke houding ons lichaam zich bevindt. Wanneer het lichaam uit evenwicht gaat, worden er signalen gestuurd naar de spieren die vervolgens het lichaam terug in balans brengen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat we niet van onze fiets vallen tijdens het rijden.
Als de bewegingen die je lichaam maakt niet overeenkomen met wat de ogen zien en het evenwichtsorgaan registreert, word je reisziek. Hoe heftiger de bewegingen, hoe groter de kans op reisziekte. Verder is de kans ook veel groter wanneer je de horizon niet kan zien en de ogen dus geen veranderingen in lichaamshouding kunnen vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval in een vliegtuig of op de achterbank van de auto.
Niet alleen reizen maar ook draaimolens, schommels en achtbanen kunnen iemand reisziek maken. Niet iedereen is even gevoelig voor reisziekte. Sommige mensen worden heel snel reisziek terwijl anderen nog nooit reisziek zijn geweest.
Symptomen
- • Geeuwen
- • Slap en lusteloos
- • Soms slaperig
- • Draaierig
- • Bleek zien
- • Transpiratie
- • Hoofdpijn
- • Misselijkheid
- • Braken
- • Onverschilligheid (vooral bij heftige zeeziekte)
Tips om reisziekte te voorkomen
♦ Vertrek niet op reis met een lege maag. Zorg dat je vooraf een kleine maaltijd neemt.
♦ Lang onderweg? Neem minstens drie lichte maaltijden per dag.
♦ Niet lezen, schrijven of surfen op internet tijdens de reis.
♦ Rijd zelf of ga voorin zitten. Hoe beter je alles in de rijrichting kan zien, hoe minder klachten.
♦ Zorg voor frisse, liefst koele, lucht. Doe een raam open, zet de autoverwarming laag of de airco aan.
♦ Zorg bij een lange autorit voor voldoende pauzes.
♦ Kies bij voorkeur lange, rechte (snel)wegen.
♦ Ga op een schip, zo mogelijk, naar buiten en zorg dat je de horizon in de vaarrichting kan zien.
♦ In een vliegtuig kan afleiding helpen. Maak regelmatig een wandeling door het gangpad.
Medicijnen bij reisziekte
Tegen reisziekte worden vaak antihistaminica gebruikt. Dit zijn medicijnen die helpen tegen allergie en licht rustgevend werken. Veel mensen lijken baat te hebben bij het gebruik van deze geneesmiddelen bij reisziekte. Aangezien ze wat slaperigheid kunnen geven, moeten ze wel met voorzichtigheid gebruikt worden in het verkeer.
Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen op basis van gemberextract. Deze hebben een gunstig effect op de vertering en hebben eveneens hun nut bewezen bij reisziekte.
Neem deze medicatie een uurtje voor vertrek en herhaal indien nodig om de vier uur. Bespreek uw medicijnengebruik steeds met uw huisarts en/of apotheker. Wij geven graag raad! Check ook even welke andere medicatie je best meeneemt op onze blog ‘Reisapotheek – Geneesmiddelen op reis’.
Hoe gaat het verder na de reis
Na de reis gaan de klachten van zelf weer over. Sommige mensen voelen zich na vijf minuten weer kiplekker en anderen moeten een uurtje gaan liggen om bij te komen. Na een uur voelen de meesten zich weer helemaal fit.
Als je langere tijd op een schip zit, kan de reisziekte volledig verdwijnen tijdens de reis. Het evenwichtsorgaan lijkt zich dan aan te passen.