preloader

Blog

Blog

Proteïne dieet – Snel en gezond afvallen

Proteïne dieet – Snel en gezond afvallen

Over afvallen met een proteïne dieet is al veel gezegd en geschreven. Maar hoe zit dat nu juist? In deze blog geven we je een bondig overzicht van wat eiwitten of proteïnen zijn en hoe deze werken bij een proteïne dieet. Uiteraard blijven individueel advies en een aanpassing van de levensstijl essentieel in de strijd tegen de kilo’s.

Wat zijn eiwitten/proteïnen?

Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstoffen van het lichaam en kunnen verschillende functies hebben zoals:

  • ·     De omzetting van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie
  • ·     De opbouw van spieren
  • ·     Het herstel en de vernieuwing van cellen in ons lichaam
  • ·     Bescherming bieden tegen infecties

 

Om al deze processen goed te laten verlopen, is het belangrijk dat we dagelijks voldoende eiwitten innemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is afhankelijk van de persoon. Voor een volwassene adviseert men 0,8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht. Tijdens zwangerschap en borstvoeding ligt de ADH iets hoger (0,9 tot 1 gram/kg lichaamsgewicht).

Voor sporters en mensen met bepaalde aandoeningen zijn er vaak geen standaard richtlijnen. Er moet steeds een individuele behoefte bepaald worden. Bijvoorbeeld in geval van verstoorde nierfunctie is het belangrijk dat de inname van eiwitten is afgestemd op de resterende nierfunctie.

Maar waar halen we nu al die eiwitten? De voornaamste bronnen zijn:

  1. Dierlijke eiwitten: vlees, vis, eieren, melk en melkproducten
  2. Plantaardige eiwitten: peulvruchten, sojaproducten (behalve sojaolie en sojascheuten), noten en graanproducten (brood, deegwaren, rijst)

 

Wat is een proteïne dieet?

Eiwit diëten bestaan al sinds de jaren ’60 en hebben heel wat mislukkingen gekend. Deze mislukkingen waren te wijten aan de slechte kwaliteit van de eiwitten en het niet of onjuist innemen van supplementen. Na jarenlang onderzoek wordt het proteïne dieet nu met succes ingezet bij de behandeling van overgewicht.

Bij een proteïne dieet wordt een hoge dosis eiwitten ingenomen in combinatie met 8 essentiële aminozuren. Daarnaast wordt de inname van koolhydraten en vetten beperkt. Hierdoor zal het lichaam zijn energie halen uit de vetcellen en zal je sneller afvallen. De eiwitten zullen verhinderen dat de spiermassa wordt afgebroken of zelfs zorgen voor een toename hiervan. Bij een klassiek caloriearm dieet worden geen extra eiwitten aangeboden. De spiermassa zal dus niet toenemen of zelfs afnemen.

Een proteïne dieet is meestal opgebouwd uit verschillende fasen. In het begin worden uitsluitend proteïnemaaltijden genomen. Daarna wordt er geleidelijk aan terug meer gewone voeding opgenomen in het dagelijkse voedingsplan. Daarnaast blijft lichamelijke activiteit een onmisbare factor bij het verliezen en nadien behouden van gewicht.

Het is belangrijk om alle fasen van het dieet te respecteren en te doorlopen. Als de voedingsregels zeer strikt worden gevolgd, is een gewichtsverlies van 6 tot 11 kg per maand mogelijk!

Om gewichtsverlies op lange termijn te kunnen garanderen, is het belangrijk om nieuwe voedingsgewoontes aan te nemen. Deze worden best aangeleerd op basis van een individueel voedingsadvies.

Wil je graag meer informatie of een persoonlijk gesprek, neem dan zeker contact op met de apotheek. Zo kunnen wij een meerwaarde bieden in jouw afvalproces!