preloader

Blog

Blog

Mei is de maand van de bloeddrukmeting!

Mei is de maand van de bloeddrukmeting!

Sinds 2017 heeft de International Society of Hypertension de maand mei uitgeroepen tot de maand van de bloeddrukmeting. Hierdoor wil men iedereen er aan herinneren dat het enorm belangrijk is om de bloeddruk regelmatig te meten. Dit is iets waar wij als apotheker in kunnen helpen & de mensen in kunnen steunen.

Meten in de apotheek
Het is zo dat het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie) de nummer 1 risicofactor blijft voor cardiovasculaire morbiditeit & mortaliteit (ziekte & sterfte). Het meest zorgwekkende is dat slechts de helft van de mensen zich er bewust van is dat hun bloeddruk te hoog is. Daarom is het belangrijk dat dit opgevolgd wordt.

Meten is weten. In de apotheek hebben wij een bloeddrukmeter die uw bloeddruk kan meten. Indien u geen idee heeft van de toestand van uw bloeddruk & u zelf geen meter voor handen heeft, kan u steeds bij ons terecht om uw bloeddruk te meten. Het is best dat de bloeddruk op 3 verschillende momenten gemeten wordt. Als de bloeddruk bij deze afzonderlijke metingen, 3 keer te hoog is, dan dient de huisarts geraadpleegd te worden. Dan kan er besproken worden of er al dan niet medicatie moet genomen worden. Eens er medicatie wordt genomen, is het ook belangrijk de bloeddruk steeds goed op te volgen.

 

 

Algemeen bij een hoge bloeddruk
In eerste instantie dien je een gezond levenspatroon aan te houden om je bloeddruk op een goed peil te houden. Eet voldoende groenten & fruit, drink voldoende water, beweeg voldoende & beperk vooral de consumptie van kunstmatige suikers en verzadigde vetten.

Indien dit niet voldoende is, kan er medicatie bijgenomen worden in overleg met de huisarts.