preloader

Blog

Blog

Borstvoeding – Hoe correct moedermelk afkolven?

Borstvoeding – Hoe correct moedermelk afkolven?

Moedermelk is de ideale voeding voor baby’s omdat borstvoeding alle voedingsstoffen bevat die de baby in de eerste zes maanden van zijn leven nodig heeft om gezond te groeien en zich optimaal te ontwikkelen. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben geen andere melk, voedsel, drank of zelfs water nodig. Maar ken jij alle tips om het afkolven vlot te laten verlopen? Wij sommen ze voor je op.

10 tips die je helpen bij het afkolven van borstvoeding

Afkolven kan met de hand of een borstkolf. Om te bepalen welk type borstkolf voor jou het meest geschikt is, vraag je best raad aan jouw apotheker of lactatiekundige.

 1. Afkolven is iets wat je moet leren dus gun jezelf genoeg tijd en borstvoeding afkolven met medela symphony in een rustige comfortabele omgevinggeduld om dit onder te knie te krijgen. Wees niet teleurgesteld als je in het begin maar weinig melk krijgt, dit kom immers voor bij de meerderheid van de vrouwen die voor het eerst afkolven. Kies ook een rustige, comfortabel plaats, dit zal het afkolven bevorderen.
 2. Lees de gebruikshandleiding voor het eerste gebruik en volg deze ook.
 3. Was voor het afkolven grondig de handen.
 4. Masseer je borsten vóór – en af en toe tijdens – het afkolven om het vrijkomen van de melk (= toeschietreflex) en de melkstroom te bevorderen.
 5. Kies de juiste maat van borstschild (trechtervormig). Het schild moet dicht rond de tepel passen maar toch voldoende ruimte laten zodat de tepel niet tegen de wand van het schild schuurt. De tepel moet in het midden van het schild zitten. Maak het borstschild vochtig om een beter afdichting te krijgen.
 6. Drijf tijdens het afkolven het zuigniveau op tot het hoogste aangename niveau. Afkolven
  mag niet onprettig of pijnlijk aanvoelen want dat zorgt er voor dat de melk moeilijker vrijkomt.
 7. Aan beide borsten tegelijk afkolven (of dubbel kolven) halveert de kolftijd en verhoogt de concentratie van hormonen die de melkproductie stimuleren. Hierdoor wordt er meer melk in minder tijd geproduceerd.
 8. Als er maar één borst per keer wordt afgekolfd, wissel je best regelmatig van kant.
 9. Afkolven mag nooit pijn doen. Als je pijn voelt, moet je onmiddellijk stoppen met afkolven en jouw lactatiekundige of apotheker om raad vragen. Riskeer niet dat je het gevoelige borstweefsel beschadigt door onjuist gebruik van een borstkolf.
 10. Het is belangrijk om de borst volledig leeg te kolven om een borstontsteking te voorkomen. Je weet dat de borst leeg is als er geen melk meer uitkomt. Je kan altijd proberen om de borst nog even in een andere positie te brengen, soms komt er dan toch nog wat extra melk vrij.

De beste keuze voor een moederborstvoeding afkolven met medela symphony in een rustige comfortabele omgeving

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s tijdens de borstvoeding in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om op korte tijd veel melk te drinken.

Medela® maakt als enige gebruik van de borstkolftechnologie die het natuurlijke zuigritme van de baby nabootst.

Voor informatie of bij interesse ben je steeds welkom in onze apotheek. De verschillende types borstkolven van Medela® worden bij ons zowel verkocht als verhuurd.

Externe Links

http://www.medela.be/borstvoeding/producten/borstkolven